Jom Tgk

Loading...

Sep 1, 2016

NAK TUKAR SKIN CARE BARU

Hari ni aku ada mood sikit sebab nak cerita pasal skin care baru..
Sebelum ni aku guna Nour ain. mula2 tu ok la gebu je muka rasa.. tapi jeragat still ade, 
takleh hilang pun..
ade la setahun lebih aku pakai. tapi bila lama2 aku rasa bosan plak.
so mari bertukar!!
Mungkin sebab umur pun dah meningkat jadi Nour Ain pun takleh berkesan dah. haha Setelah di survey2 kat web, tgk testimoni orang lain, aku nak pilih antara Bio Essence dengan Nutox, tapi Bio Essence ni banyak rangkaian.. macam2 ada, aku tak tau nak pilih mana satu.
At last aku pilih Nutox - no paraben and base on bird nest.

Aku baru jek beli sebab tgh ade merdeka sale jadi murah la. Aku beli yang travelling pack tu kat Guardian, ada 3 item kat dalam:-

1) Cleansing Foam 40ml
2) Astringent Toner 40ml
3) Moisture Emulsion SPF25 25ml

Harga RM25.88 tapi ada sale dapat RM20.70 je, berbaloi la. Aku memang suka pergi Guardian ngan Watson ni.. kadang tu kalau malas nak makan lunch alamat nya berejam la kat sini.




Gambar2 ni masa aku gi survey2 harga kat Watson ngan Guardian,

Since Ofis aku dekat ngan Aeon, selalu gak aku gi sana usha Kat Aeon Wellness plak. Tapi Aeon Wellnes tu mahal sikit la dibanding 2 Drugstore Peberet ni..

Ni harga masa merdeka hari, biasa la mana2 pun tengah sale.
Sakang ni tak tau la harga dia macam mana.

Yang travel set tu sorry, barang2 nya aku da keluarkan.. tapi mcam tu la packaging dia.
Nanti aku nak beli serum dia plak, sebab ramai survey kata serum dia tersangat la bes.

Perasaan aku bila da pakai Nutox:-

Best gak foam dia, tak de la buat kulit muka aku jadi tegang macam kalau aku pakai Nivea punya pencuci muka.

Lepas tu Toner dia pun best,, walaupun ada cam rasa pedih2 kat sesetengah tempat (tapi masa first time pakai je la lelama tu ok je rasa dia.) tapi tak la teruk sangat.. best gak.

Moisturizer dia pun best sebab lotion base, so tak de la muka berminyak2.

ni aku baru pakai 3 hari.. Mudah2an okla  skin care aku yang baru ni..



Aug 25, 2016

PIXY DAH KELUARKAN BB CREAM

Lunch tadi aku ke Aeon, macam biasala tempat feveret aku Watson tu.

Konon nak beli sekali tengok Pixy ada keluarkan BB Cream baru. AKu rasa BB Cream ni da lama, sebab kalau dulu aku survey cari BB Cream kat pakcik Google ada je orang post pasal BB Cream Pixy ni tapi dari negara seberang le.. Yes .. Indonesia. Macam best aku tengok review dorang, tapi masa tu takde lagi BB Cream tu kat Malaysia. So bila aku da nampak ni teruja la, terus beli,

Harga tak ingat tapi rasa belas2 je.



Dia ada 3 type, Cream Ochre dgn lagi satu tak ingat.

Aku amik cream, okla tak cerah, macam natural, Lepas tu dia punya coverage pun best, tak dela tutup semua cela2 yang ada kat muka tu, tapi dia kaburkan sikit.

Ntah tak reti aku nak explain hahaha.

Dec 18, 2015

Shopping di Nattacosme

Da lama nak shopping kat nattacosme ni.. tapi masih belum berkesempatan..

Sekali nak jadi cerita, angeld eyeliner/ eyebrow brush aku boleh hilang pulak.

Da cari kat watson, guardian, tesco and lain2 kedai takde yang berkenan.. apa lagi teringat laman web Natta ni. Rupenya kat natta ade sale.. apa lagi grab la cerro punya brand.. Baru RM11.92 hehe..

Sekali terjumpa lak Miss Hana pencil eyeliner baru RM12.00.. 

Shipping cepat, baru semalam order hari ni da dapat.

Tiptop lah..



Yang lagi bestnya tu.. dapat voucher.. thank you natta


Dec 9, 2015

Perginya seorang pelawak best

Tarikh 30.11.2015 dikejutkan satu berita, Pak Yus dari kumpulan Jambu telah pergi meninggalkan kita..


Aku memang selalu tengok maharaja lawak kalau ada Jozan, Jambu, Sepahtu, Shiro.. dan ade la beberapa lagi pelawak yang best..


Tapi hari tu memang terkejut bila dapat berita ni..


Rasa sedih gak.. walaupun dia artis tapi telatah dia masa melawak, aksi2 dia yang bersahaja.. macam lantak la apa orang nak kata.. memang best..


Lepas tu arwah pun baik dan banyak reveal dari kenalan2 dia yang arwah ni pemurah.. tak berkira dengan kawan2.. dan memang baik la..


Al-Fatihah buat arwah Pak Yus Jambu atau Yusry bin Edoo.. The best silent comedian..

Dec 2, 2015

Whish List 2015





Wah makin lama makin mengada2 plak aku ni dengan mekap..


Hehe tapi seronok bila da pandai sikit2..Takla pandai sangat tapi boleh la.. ade gak la kaler kat muka ni sikit dari kusam pucat macam orang baru beranak sakit meroyan kan..


Well macam2 da aku beli produk mekap ni.. Biasanya beli kat drugstore je la Watson, Guardian..


Ade gak yang beli online tapi jarang la..


Skang ni ade beberapa benda yang aku teringin sangat..


1) Revlon Color Stay Foundation - Banyak da review kata foundation ni best yang tip top meletop kebabooommm.. tu yang nak beli tu..


2) Essence coverstick (concealer) - ni pun cam menarik kalau nak tutup cela2 tu sikit..  Sebelum ni pakai concealer maybeline.. ok gak la.. tapi tak coverage sangat.. saje nak tukar angin.


3) Biore Skin Prefect Milk - Yang ni sunblock best kot.. banyak gak aku baca blogger yang pakai ni and menarik nya dia boleh jadi mekap base.


4) eye krim - Tapi tak tau nak beli eye krim brand ape????? masih mencari..


So far ni je whish yang belum tertunai.. harap2 tertunai sebelum akhir tahun ni.







Oct 31, 2013

kalori? bmr?

Hai..

Hmm sejak cerita kejayaan aku menurunkan berat badan tu keluar kat web kevin.. ramai yang tanya mcm mana aku leh berjaya.. well sebenarnya perkara yg penting adalah semangat dan disiplin.. kalo ade semangat tp disiplin tadak pun xleh jugak.. hehe

Actlly success stories org2 yg berjaya kuruskan badan dari saiz badan yg agak besar yg jadi semangat aku utk teruskan perjuangan.. mana tak nye badan gemuk n bulat leh jadi kurus keping kan..  jeles tau... huhu. Lafipun aku ni jenis kalo org tu blh nape kita tak blh... atas semangat ni la aku teruskan perjalanan.. tapi kdg2 susah gak dgn status ibu bekerjaya ni.. hmm nak2 plak bila husband ajak makan luar.. masa utk workout limited. .  Tp aku ttp akan cari time utk membakar kalori2 yang ade...


Perjalanan cerita diet aku bermula bila aku stat cari2 kat internet macam mana nak kurus.. pastu terjumpa web cekodok.com.. tak paham sangat memula pastu dia link ngan kevinzahri.com dan dari situ aku godek2 and search gak la web lain n terjumpa lak sususejat.. aku mula tau konsep diet sebenarnya iaitu kalori defisit. . Maksudnya pengurangan pengambilan kalori dari yg sepatut nya...

Kat sini aku belajar apa itu bmr dcr bmi sume.. masa mula2 bmi aku mmg tggi 30.5.. da tahap obes.. huwaaaa... kalo nak tau search je bmi calculator.. hehe kalo normal adalah 18-25.. skang ni bmi aku 23.6.. tahap ok la.. tapi try nak kurang lagi.. 20 mungkin.. kalo tgk skang ni mmg da kurus tp aku nak fit.. tak nak lemak2 yg lebih2 lembik3 no..
Pastu aku kira plak bmr.. bmr ni adalah keperluan kalori utk kita kalo kita tak buat apa2

Masa before diet dulu bmr aku dekat 1536.

Pastu kira dcr plak dcr tu daily kalorie yg da tambah ngan cara hidup kita.. light, aktif ke, atau just makan tido ke..

That time aku just sederhana je so sedentary-1.2

So total calorie aku kena amik=1500x1.2
=1844

Ok ni keperluan kalori harian.. maknanye makan la bnyk mana pun tapo jgn lebih dr 1800.. so cara aku nak keep track kalori dengan mendonlod apps myfitnesspal kat google play.. kalo iphone tu aku tak sure apps ape yg ade..
Camne nak kira bmr? Ok sini ade formula die..
Metric BMR Formula
Women: BMR = 655 + ( 9.6 x weight in kilos ) + ( 1.8 x height in cm ) - ( 4.7 x age in years )
Men: BMR = 66 + ( 13.7 x weight in kilos ) + ( 5 x height in cm ) - ( 6.8 x age in years )

Ok pastu darab ngan gaya hidup anda

Sedentary (sedikit atau tiada senaman) = BMR x 1.2
Lightly active (bersukan 1-3 hari/minggu) = BMR x 1.375
Moderately active (bersukan 3-5 hari/minggu) = BMR x 1.55
Very active (bersukan 6-7 hari/minggu) = BMR x 1.725
Extra active (bersukan 2 kali sehari) =BMR x 1.9

So itulah keperluan harian kalori utk kita...

TETAPI haa kalo nak kurus kena la buat kalori defisit.  Kurangkan pengambilan kalori.. contoh macam kalori yg aku kena amik adalah 1844.. tapi aku just limit pada 1200 je.. really ade lebih 600 kalori.. so badan kita akan guna kan kalori lebih tu utk dapatkan tenaga..
Ini apa yg aku buat masa mula2 diet dulu...

Selamat mengira..

Oct 18, 2013

Kevin zahri post stori

Wah wah .  Sbnrnya semalam lagi kevin ade bg info sikit nak postkan stori perjalanan aku menguruskan badan.. so hari ni da reveal yea..

Kalo nak tau tgk sini
http://kevinzahri.com/blog/success-stories/weight-loss-success-stories/norhijah-ibu-kepada-dua-anak-kurangkan-16kg/

Alhamdulillah skang masih lagi usaha menurunkan berat sebab kalo ikut bmi 23.4 da tahap normal la.. sebab dlm.lingkungan ni 18.5 - 24.9  untuk normal...

So kalo blh nak turin lagi 8 kg.. bg betul2 kat tgh...

Kalo ikut badan mmg kurus n kecik da skang ni.. tp terasa berlemak2.. niw fokus kat perut lengan paha..