Jom Tgk

Loading...

Oct 31, 2013

kalori? bmr?

Hai..

Hmm sejak cerita kejayaan aku menurunkan berat badan tu keluar kat web kevin.. ramai yang tanya mcm mana aku leh berjaya.. well sebenarnya perkara yg penting adalah semangat dan disiplin.. kalo ade semangat tp disiplin tadak pun xleh jugak.. hehe

Actlly success stories org2 yg berjaya kuruskan badan dari saiz badan yg agak besar yg jadi semangat aku utk teruskan perjuangan.. mana tak nye badan gemuk n bulat leh jadi kurus keping kan..  jeles tau... huhu. Lafipun aku ni jenis kalo org tu blh nape kita tak blh... atas semangat ni la aku teruskan perjalanan.. tapi kdg2 susah gak dgn status ibu bekerjaya ni.. hmm nak2 plak bila husband ajak makan luar.. masa utk workout limited. .  Tp aku ttp akan cari time utk membakar kalori2 yang ade...


Perjalanan cerita diet aku bermula bila aku stat cari2 kat internet macam mana nak kurus.. pastu terjumpa web cekodok.com.. tak paham sangat memula pastu dia link ngan kevinzahri.com dan dari situ aku godek2 and search gak la web lain n terjumpa lak sususejat.. aku mula tau konsep diet sebenarnya iaitu kalori defisit. . Maksudnya pengurangan pengambilan kalori dari yg sepatut nya...

Kat sini aku belajar apa itu bmr dcr bmi sume.. masa mula2 bmi aku mmg tggi 30.5.. da tahap obes.. huwaaaa... kalo nak tau search je bmi calculator.. hehe kalo normal adalah 18-25.. skang ni bmi aku 23.6.. tahap ok la.. tapi try nak kurang lagi.. 20 mungkin.. kalo tgk skang ni mmg da kurus tp aku nak fit.. tak nak lemak2 yg lebih2 lembik3 no..
Pastu aku kira plak bmr.. bmr ni adalah keperluan kalori utk kita kalo kita tak buat apa2

Masa before diet dulu bmr aku dekat 1536.

Pastu kira dcr plak dcr tu daily kalorie yg da tambah ngan cara hidup kita.. light, aktif ke, atau just makan tido ke..

That time aku just sederhana je so sedentary-1.2

So total calorie aku kena amik=1500x1.2
=1844

Ok ni keperluan kalori harian.. maknanye makan la bnyk mana pun tapo jgn lebih dr 1800.. so cara aku nak keep track kalori dengan mendonlod apps myfitnesspal kat google play.. kalo iphone tu aku tak sure apps ape yg ade..
Camne nak kira bmr? Ok sini ade formula die..
Metric BMR Formula
Women: BMR = 655 + ( 9.6 x weight in kilos ) + ( 1.8 x height in cm ) - ( 4.7 x age in years )
Men: BMR = 66 + ( 13.7 x weight in kilos ) + ( 5 x height in cm ) - ( 6.8 x age in years )

Ok pastu darab ngan gaya hidup anda

Sedentary (sedikit atau tiada senaman) = BMR x 1.2
Lightly active (bersukan 1-3 hari/minggu) = BMR x 1.375
Moderately active (bersukan 3-5 hari/minggu) = BMR x 1.55
Very active (bersukan 6-7 hari/minggu) = BMR x 1.725
Extra active (bersukan 2 kali sehari) =BMR x 1.9

So itulah keperluan harian kalori utk kita...

TETAPI haa kalo nak kurus kena la buat kalori defisit.  Kurangkan pengambilan kalori.. contoh macam kalori yg aku kena amik adalah 1844.. tapi aku just limit pada 1200 je.. really ade lebih 600 kalori.. so badan kita akan guna kan kalori lebih tu utk dapatkan tenaga..
Ini apa yg aku buat masa mula2 diet dulu...

Selamat mengira..

Oct 18, 2013

Kevin zahri post stori

Wah wah .  Sbnrnya semalam lagi kevin ade bg info sikit nak postkan stori perjalanan aku menguruskan badan.. so hari ni da reveal yea..

Kalo nak tau tgk sini
http://kevinzahri.com/blog/success-stories/weight-loss-success-stories/norhijah-ibu-kepada-dua-anak-kurangkan-16kg/

Alhamdulillah skang masih lagi usaha menurunkan berat sebab kalo ikut bmi 23.4 da tahap normal la.. sebab dlm.lingkungan ni 18.5 - 24.9  untuk normal...

So kalo blh nak turin lagi 8 kg.. bg betul2 kat tgh...

Kalo ikut badan mmg kurus n kecik da skang ni.. tp terasa berlemak2.. niw fokus kat perut lengan paha..

Oct 11, 2013

Banyaknye sawang...

Halllooo.. lamenye tak jenguk blog ni... ok ni update perjalanan diet aku.. so far before puasa dalam june kot berat aku da 59.6 kg... wahhh hepi sangat..
Sbb dulj aku tak penah dapat berat bawah 60kg....

Ni tgh mencari baju baru ngan seluar..

Yg lame serius besar gile... tak yah kancing leh lucut macam tu je...
Yg paling latest aku da beli dumbell.. 5lbs.. berat hokeh... tp tak pe la... dumbell ni aku nak guna uyk bg tgn n lengan firm.. sbb walaupun berat da turun tapo ade bnyk bahagian yg agak mengeleber.. so skang mase utk bg firm...

N skang aku tgh fokus nak bg perut ni ramping... yg part ni mmg lena usaha gigih la... sbb masa anak dara pun perut aku jenis menggelebeh...

Welll good louck...

Ingat jadilah wanita yang beautiful and gorgeous. ..

May 7, 2013

Perempuan yang patah hati

Perempuan yang patah hati
Kerana aku ini hanyalah separuh dari perempuan perempuan yang deritanya menggulung ke syurga
dan berpura pura menjadi utuh

Cinta itu tak pernah mati melainkan  angkara diri yang tidak tahu aturan cara untuk memeliharanya

Cinta mati kerana kebutaan
Ia mati kerana kesilapan
Ia mati angkara pengkhianatan

Cinta itu mati kerana ia telah terlalu menderita
Dan luka dalam kepanjangan waktu
Ia meninggal kerana keletihan
Ia meninggal kerana kesedihan
Ia mengerut pilu kerana asingnya dunia
Dan ia  berangkatan musim kerana ia tahu ia akan mati di penghabisan

Aku tidak tahu Cinta,
mungkin segalanya akan baik baik sahaja pada akhiran nanti

Dan sekiranya masih seangkutan lagi derita derita kita ini tidak pergi,
maka tidak mengapa Cinta
kerana itu alamatnyaTuhan masih belum mahu menitikkan kesudahan didalam hati hati kita yang patah ini.

By Rasyidah othman

Apr 13, 2013

After 5 months

So ape maksud 5 months
..

Entri before pasal diet kan.. so skang berat aku da 62kg!!! Yes.. tapi aku belum puas lagi... hmmm alang2 nak raya ni kan.. so mari kita trskan sehingga raya.. haha..

Kalo ikutjan bmi aku da di tangga normal.. cm normal yang da nak ke over weight.. haha sipi2 je... jadi mari trskan diet...

Yang paling syok skang bj da blh pakai saiz m.. pastu ari tu aku beli baju kat jj x sempat nak try.. .. amik je size m.. yeay mmg muat.. nasib baik..

Hahaha tp yang x bes nya kena bungkus sume suar2 jean aku n suar2 slack.. huhuhu mmg besar.. leh londeh camtu je... ish gemuk  gile la kirenye aku dulu ni...

So keep fit u all... to be the beautiful n gorgeous!!!

Feb 16, 2013

diet??

wah lame x hapdate...
hari ni tangan aku rajin nak menulis..
ok..  kisahnya..

pertghn disember sesuatu terjadi yg membuatkan aku membuka mata..  btl la kata org..  kita ni kalo da kawen tu lagi nak kena jaga badan..  so far aku br perasan lps balik dr padang aritu..  aku sendiri malu tgk gambar aku da sama besar ngan mak aku..  aku rase aku lagi besar kot dr mak aku..  cousin ngan mkcik aku pun kata aku da gemuk..  oh xleh jadi ni.. so aku stat nak kuruskan badan..  tp hmm x tau la nape aku ni suka buat benda separuh jalan..  then ade satu kisah di bulan disember..  hehe kira tragedi disember la ni..

so from that time aku nekad utk trskan usaha aku..  aku stat x amik nasi..  nasi just utk weekend je.. hehe aku lebihkan sayur..  lgpun aku ni xde mase nak bersenam jadi aku amik cr dgn amik kalori yg sikit...

so far before ni berat aku 75kg.. masuk hari ni kira 3 bulan la aku berdiet..  skang berat aku da 67 kg..  yes..  aku akan trskan sampai dpt target 55kg..lebih kurang lagi 10kg.. hmmm aku pun nak tgk gak cmne la kalo aku kurus agaknye..

tringin nak pakai bj saiz m hahahha..  blh ke?  yg lagi kelakar aku trpaksa oter balik bj yg aku tmpah..  makcik tu pun da agak sbb die kata masa aku anta kain nampak berisi..  bila amik die kata da kurus..  hahahha...


lagi satu aku selalu buka website kevin zahari untuk dapat inspirasi dr dorg lain yg diet..  dorg tu x yah maka  apa2 ubat.. cm jaga makan je..  kena tau cara pengam bilan kalori..

ha pengambila  kalori ni la paling penting kalo nak diet..  kalo la kita dok beraenam pastu makan mee grg ngan nasi lemak pun x guna gak..





ni hasilnya after 2 mnths..  

Another R.A.M collection..

Lagi 2 novel RAM ni aku beli

9 nyawa dan Ungu Karmila