Jom Tgk

Loading...

Oct 31, 2013

kalori? bmr?

Hai..

Hmm sejak cerita kejayaan aku menurunkan berat badan tu keluar kat web kevin.. ramai yang tanya mcm mana aku leh berjaya.. well sebenarnya perkara yg penting adalah semangat dan disiplin.. kalo ade semangat tp disiplin tadak pun xleh jugak.. hehe

Actlly success stories org2 yg berjaya kuruskan badan dari saiz badan yg agak besar yg jadi semangat aku utk teruskan perjuangan.. mana tak nye badan gemuk n bulat leh jadi kurus keping kan..  jeles tau... huhu. Lafipun aku ni jenis kalo org tu blh nape kita tak blh... atas semangat ni la aku teruskan perjalanan.. tapi kdg2 susah gak dgn status ibu bekerjaya ni.. hmm nak2 plak bila husband ajak makan luar.. masa utk workout limited. .  Tp aku ttp akan cari time utk membakar kalori2 yang ade...


Perjalanan cerita diet aku bermula bila aku stat cari2 kat internet macam mana nak kurus.. pastu terjumpa web cekodok.com.. tak paham sangat memula pastu dia link ngan kevinzahri.com dan dari situ aku godek2 and search gak la web lain n terjumpa lak sususejat.. aku mula tau konsep diet sebenarnya iaitu kalori defisit. . Maksudnya pengurangan pengambilan kalori dari yg sepatut nya...

Kat sini aku belajar apa itu bmr dcr bmi sume.. masa mula2 bmi aku mmg tggi 30.5.. da tahap obes.. huwaaaa... kalo nak tau search je bmi calculator.. hehe kalo normal adalah 18-25.. skang ni bmi aku 23.6.. tahap ok la.. tapi try nak kurang lagi.. 20 mungkin.. kalo tgk skang ni mmg da kurus tp aku nak fit.. tak nak lemak2 yg lebih2 lembik3 no..
Pastu aku kira plak bmr.. bmr ni adalah keperluan kalori utk kita kalo kita tak buat apa2

Masa before diet dulu bmr aku dekat 1536.

Pastu kira dcr plak dcr tu daily kalorie yg da tambah ngan cara hidup kita.. light, aktif ke, atau just makan tido ke..

That time aku just sederhana je so sedentary-1.2

So total calorie aku kena amik=1500x1.2
=1844

Ok ni keperluan kalori harian.. maknanye makan la bnyk mana pun tapo jgn lebih dr 1800.. so cara aku nak keep track kalori dengan mendonlod apps myfitnesspal kat google play.. kalo iphone tu aku tak sure apps ape yg ade..
Camne nak kira bmr? Ok sini ade formula die..
Metric BMR Formula
Women: BMR = 655 + ( 9.6 x weight in kilos ) + ( 1.8 x height in cm ) - ( 4.7 x age in years )
Men: BMR = 66 + ( 13.7 x weight in kilos ) + ( 5 x height in cm ) - ( 6.8 x age in years )

Ok pastu darab ngan gaya hidup anda

Sedentary (sedikit atau tiada senaman) = BMR x 1.2
Lightly active (bersukan 1-3 hari/minggu) = BMR x 1.375
Moderately active (bersukan 3-5 hari/minggu) = BMR x 1.55
Very active (bersukan 6-7 hari/minggu) = BMR x 1.725
Extra active (bersukan 2 kali sehari) =BMR x 1.9

So itulah keperluan harian kalori utk kita...

TETAPI haa kalo nak kurus kena la buat kalori defisit.  Kurangkan pengambilan kalori.. contoh macam kalori yg aku kena amik adalah 1844.. tapi aku just limit pada 1200 je.. really ade lebih 600 kalori.. so badan kita akan guna kan kalori lebih tu utk dapatkan tenaga..
Ini apa yg aku buat masa mula2 diet dulu...

Selamat mengira..